Gistbrood

Meerkoren

Het meerkorenbrood is een langzaam gerezen vloerbrood. Na de kneedonderbreking worden geweekte zaadjes, gekookte rijst, zuurdesem en zonnebloemolie aan het deeg toegevoegd. Na de voorrijs op bakkerijtemperatuur gaat het deeg in de rijsmandjes en rijst dan in de koelkast verder. Op deze manier is dit brood zeker 14 uur onderweg voordat het ‘s morgens vers in de schappen ligt. Door de langzame verwerking van het brood kan er veel meer water worden toegevoegd. Daardoor is het brood lichter verteerbaar, blijft het veel langer vers en bovendien komt er tijdens het lange rijzen meer smaak aan het brood.

Ingrediënten: tarwemeel, roggebloem, zout, gist, zonnebloemolie, zuurdesem, mout, sesam, lijnzaad, rijst.

Meerkoren

Wit Vloer

Een knapperig brood dat op de stenen ovenvloer wordt gebakken. In de avond wordt het deeg langzaam gekneed met een mengsel van tarwebloem en een beetje roggebloem. Hier wordt een stukje voordeeg met gist aan toegevoegd. Daarna mag het brooddeeg een nacht gekoeld rijzen waarna het in de ochtend vers wordt gebakken.

Ingrediënten: tarwebloem, roggebloem, gist , zout en een voordeeg bestaande uit dezelfde ingredienten.

 

Wit Vloer

Fijn Volkoren

Het fijn volkorenbrood is een rustig gekneed bus tarwe-gistbrood van verschillende soorten volkoren-tarwemeel en een beetje roggemeel. Hier wordt een beetje zuurdesem aan toegevoegd voor de smaak. Het fijn volkorenbrood bakken wij dagelijks in de varianten naturel, sesam, zonnepit en meerzaden   (met rijst, lijnzaad, sesam en zonnepitten).

Ingrediënten: Tarwemeel, roggemeel, gist, zout, zonnebloemolie, zuurdesem.

Fijn Volkoren

Zuurdesem

Desembrood

Het volkoren desembrood is een brood van volkoren tarwemeel, dat in de ochtend wordt gedraaid met maar heel weinig zuurdesem er in. Het deeg rijst dan de hele dag, rond 22 graden, en wordt in de avond gebakken. Het brood krijgt door het lange rijzen extra veel smaak. Volkoren desembrood is dagelijks te verkrijgen als busbrood of klein vloerbrood in de varianten naturel, sesam, zonnepit en meerzaden.

Ingrediënten: tarwemeel, zuurdesem, koudgeperste zonnebloemolie, zout.

Desembrood

Spelt-desembrood

Op vrijdag en zaterdag bakken wij desem speltbroden van 100% speltmeel in de varianten naturel, sesam, zonnebloempitten en meerzaden. Een dag van tevoren wordt het deeg gedraaid. Het deeg mag vervolgens de hele dag rijzen. In de avond wordt het brood gebakken. De desem speltbroden zijn compacte broodjes van zo’n 450 gram. In het meerzaden desem speltbrood gaat een mengsel van voorgeweekte lijnzaad, sesam, zonnebloempitten en gekookte rijst. Door de gekookte rijst word het brood net ietsje vochtiger en veel langer houdbaar.

Ingrediënten: speltmeel, zuurdesem, zout, zonnebloemolie.

Spelt-desembrood

Natuurlijk gerezen brood

Zet een mengsel van meel en water op een warme plaats en na enige tijd zie je het wonder gebeuren. Er komen gasbelletjes naar buiten en het mengsel komt langzaam omhoog. Microscopisch kleine gistdeeltjes die overal in de lucht zweven zijn in het deeg neergedaald, vinden hier een ideale voedingsbodem en beginnen zich te vermenigvuldigen. Tijdens dit gistingsproces wordt koolzuurgas afgescheiden.

Ondertussen krijgt het zetmeel uit de tarwe alle tijd om in het water van het deeg op te lossen. De onoplosbare eiwitten die achterblijven vormen met water een elastische massa, die door het koolzuur tot ballonnetjes wordt geblazen: het deeg begint langzaam te rijzen en kan na 10 à 12 uur de oven in. Zo wordt sinds oude tijden ons dagelijks brood gebakken.

De bakker bewaart een stukje van het gerezen deeg (desem) tot de volgende dag. Hij hoeft dan alleen maar water en meel toe te voegen, het mengsel goed te kneden en de gisting komt vanzelf weer op gang. De moderne fabrieksgist heeft het rijsproces sterk bekort. Dit komt de kwaliteit van het brood niet ten goede. Bij een lange rijsduur wordt het deeg door natuurlijke gistcellen grondig voorbewerkt. Zo vormt zich een licht verteerbaar brood, heerlijk van smaak.

Volkoren natuurdesem is een mooi vloerbrood, als u wilt met een meerzadenmengsel of zonnebloempitten gebakken. Probeert u ook eens het wit desembrood, een prachtig en stevig witbrood.